Sobota, 18 listopada 2017. Imieniny Klaudyny, Romana, Tomasza

Smalec i konfitura podbiły kubki smakowe jurorów

2016-12-13 13:42:19 (ost. akt: 2016-12-13 13:51:08)

Autor zdjęcia: Archiwum prywatne

W sobotę, 10 grudnia, w Olsztynie rozegrano regionalny finał XI edycji Konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na Stołach Europy. Produkty Sławy Tarasiewicz i Lucyny Goik zdobyły pierwsza miejsca.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko- mazurskiego i opublikowanie ich w specjalnej broszurze. Jest to też świetna promocja produktów i potraw specyficznych dla dziedzictwa naszego regionu. Konkurs został rozegrany w dwóch kategoriach: produkty regionalne i potrawy regionalne. Produkty zostały podzielone na podkategorie. Do konkursu zgłoszono 88 produktów i 28 potraw.

Do finału w Olsztynie (po wygranych wcześniej rozgrywkach subregionalnych) zakwalifikowane zostały produkty Sławy Tarasiewicz z Trzech Świerków i Lucyny Goik z Łysogóry. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego Sława Tarasiewicz zdobyła pierwsze miejsce za produkt "Smalec niedźwiedzi" (podkategoria produkty i przetwory mięsne).

W kategorii produkty regionalne pochodzenia roślinnego Lucyna Goik zdobyła pierwsze miejsce za produkt "Konfitura z dzikiej róży" (podkategoria przetwory owocowe i warzywne). W tej samej kategorii "Zimowa herbata romincka" Sławy Tarasiewicz zdobyła trzecie miejsce.



Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages